Kawowe kierunki świata

Podczas podróży najwięcej uwagi poświęcamy jedzeniu. Tradycyjne, lokalne potrawy to rzecz, na którą wszyscy zwracamy uwagę. Przed wyjazdem przeprowadzamy odpowiedni research po to, by na pewno wszystkiego spróbować. Jednak zapominamy, że zdecydowana większość podróżników do posiłku zamawia kawę. Może warto również na nią zwrócić uwagę?

Jaka kawa jest najlepsza?

Na to pytanie trudno udzielić odpowiedzi, ponieważ w dużej mierze jest ona zależna od naszych indywidualnych preferencji. Jednak istnieją pewne ogólne wyznaczniki, które mogą nam pomóc w wyborze najlepszej kawy. Jednym z nich jest termin coffe specialty. Odnosi się on do kawy, która zwykle produkowana jest na małych, prywatnych plantacjach, gdzie panuje odpowiedni mikroklimat. Na tego typu plantacjach kawa jest ręcznie zbierana i obrabiana. Aby otrzymać tytuł coffe specialty, kawa musi zdobyć 80 lub więcej punktów (na 100), w scali SCAA, czyli Specialty Coffe Association of America, dlatego jest to swego rodzaju gwarancja jakości.

Kolejnym kryterium, które pomoże nam rozpoznać naprawdę dobrą kawę, jest tytuł cup of excellence. Tytuł ten otrzymuje kawa, która wygrała wieloetapowy konkurs, mający na celu odnalezienie najlepszej kawy. Jednak należy pamiętać, że certyfikat obowiązuje jedynie przez rok.

Kawa za 800 złotych – czyli kawowe legendy i mity

W wyborze odpowiedniej kawy nie powinniśmy kierować się jedynie kryterium cenowym, choć zdecydowanie nie można go pomijać. To logiczne, że kawa, która pochodzi z małej, dobrej jakości plantacji będzie droższa od tej sieciówkowej, jednak nie zawsze zawyżona cena wiąże się z większą jakością. Idealnym przykładem jest np. kawa Jamaica Blue Mountain czy legendarny Kopi Luwak, w przypadku których konsumenci płacą horrendalne sumy za kubek kawy, otoczonej swego rodzaju mitem, który niekoniecznie gwarantuje najlepszy smak.

Gdzie i jak kupować kawę?

Jeśli znajdujemy się z dala od domu i naszej ulubionej kawiarni, warto zdać się na opinie mieszkańców. To oni wiedzą, gdzie sprzedawana jest najlepsza kawa w rozsądnej cenie. Dobrym sposobem jest również sprawdzenie aplikacji, które wskazują kawiarnie o najlepszych opiniach. Wbrew stereotypom, kawa z sieciówek nie zawsze wiążę się wyłącznie z wysoką ceną i słabą jakością. Jednak mimo wszystko podczas podróży stawiałabym na małe, prywatne kawiarnie, które posiadają szeroki wybór lokalnie palonych lub sprowadzanych kaw. Poza tym kawiarniane ogródki są najczęściej najlepszym miejscem do tego, by na chwilę usiąść, odpocząć i wczuć się w klimat miasta. Przy doborze odpowiedniej do tego kawy powinniśmy kierować się kryteriami kwasowości, goryczki, smaku, cielistości i wyważenia. Dobra kawa powinna balansować pomiędzy słodyczą, gorzkością i kwasowością.

Jeżeli chodzi o dostępność kawy, dużą rolę odgrywa również sam cel naszej podróży. Najlepszą kawę wypijemy na Jamajce, w Ameryce Południowej czy w Afryce. Jednak nie musimy wyjeżdżać aż tak daleko. Również Europa cieszy się dobrymi opiniami. Ciekawą kwestię stanowi np. uwielbiana przez większość osób włoska kawa. Jej specyfika opiera się na dość mocnym wypalaniu ziaren kawy, przez co tracą one naturalne aromaty i są zastępowane tymi, które powstały w procesie palenia.

Jak zastosować idee podwójnego eco w czasie podróży?

Zasada podwójnego eco odnosi się zarówno do kwestii ekologiczny jako i ekonomicznych. Pozornie te dwie kategorie wydają nam się nie do połączenia, ale na szczęście jest to tylko krążący mit. Jednym z najprostszych sposobów na mniejsze zużycie plastiku podczas kupna kawy jest korzystanie z własnego kubka. Nie ważne, czy w domu czy w podróży zawsze warto jest mieć ze sobą własny szklany, plastikowy lub sylikonowy kubek. W przypadku tego ostatniego sprawa jest dość prosta. Większość sylikonowych kubków jest składana, dlatego nawet podczas podróży nie musisz martwić się brakiem miejsca. Co więcej, często za korzystanie z własnych kubeczków kawiarnie obniżają cenę kawy. Wystarczy, że zainwestujesz w dobrej jakości, nieprzeciekający kubek, a sam zakup szybko zostanie „spłacony”. Wiele kawiarni oferuje dodatkową plastikową słomkę do kawy. Pamiętaj, że plastikowe słomki stanowią prawdziwą plagę oceanów. W tym wypadku warto poszukać miejsca, które oferuje bambusowe lub papierowe odpowiedniki. Zawsze możesz też kupić metalową słomkę wielorazowego użytku i zawsze trzymać ją w podróżnym plecaku.

Może cię zainteresować: